נגישות
[wpa_toolbar]
שפות
main-pic

4Cast מציגה פלטפורמת בינה מלאכותית להתמודדות עם אסון

אחת לתקופה עורכת מדינת ישראל תרגיל חירום. המטרה: להתכונן לאסון ביטחוני שבו 100 טילים ינחתו ביום אחד במרכז הארץ ויהרסו מבנים רבים. בשביל להתמודד עם תרחיש כזה, יש בידי המדינה מערכת בינה מלאכותית שפיתחה חברת 4Cast (חברה בת שנמצאת בבעלות מלאה של מלם תים), המסוגלת להריץ בשניות מילוני תרחישים ולתת המלצות למקבלי ההחלטות לגבי האופן שבו צריך להתמודד עם ההרס.

לדברי מפתח המערכת ומנכ”ל 4Cast, ניסים תיתן, “פלטפורמת הבינה המלאכותית שלנו מאפשרת להתממשק בקלות ולאסוף מידע ממערכות ומקורות שונים שפועלים באמצעות חיישני IOT – בהם מערכות מידע פנים וחוץ ארגוניות, מערכות מזג אוויר, מערכות תנועה, טלפונים סלולריים שבידי אזרחים ומצלמות”, הוא אומר. “באמצעות הבינה המלאכותית, המערכת אוספת את כל הנתונים, מנתחת אותם – ונותנת המלצות למקבלי ההחלטות בזמן אמת”.

לדברי תיתן, המערכת יכולה לתת מענה לאירוע שבו נפגעת מערכת המים המרכזית, או לתרחיש שבו מגדל כמו עזריאלי נופל. “יש לנו יכולת להעריך כמה זמן ייקח לצוותי הרפואה וההנדסה להגיע, אילו כלים יידרשו ואם הם נמצאים כשירים לעבודה במלאי – ואיך הצוותים הרפואיים יתמודדו עם האלמנטים המשתנים של מצב התחבורה ומזג האוויר”, הוסיף תיתן.

 

הפיצול שעשוי להביא את 4Cast לנאסד”ק

ב-2018 החליטה מלם תים לפצל את חטיבת מערכות המידע של אלטל ומיתגה אותה תחת השם 4Cast – מהמילה חיזוי. ב-2019 מכרה מלם תים 50% ממניות אלטל לאלתא בתמורה ל-42 מיליון שקל, אך הותירה בידיה את הבעלות המלאה ב-4Cast. “רכשנו את אלטל רק בגלל 4Cast”, מודה כיום אילן טוקר, מנכ”ל משותף במלם תים.

תיתן הגיע אל אלטל ב-2004. “עבדתי הרבה עם צה”ל. כבר במלחמת לבנון השנייה ניתן היה לראות שאנו שולחים כוחות לחימה בלי שיש לנו מערכת שבוחנת ומציגה במרוכז את כשירותם”, הוא מספר. “היו הרבה מערכות שמסרו נתונים, אבל לא היה כלי שיתמוך בקבלת ההחלטות. לכן התחלתי לבצע סימולציה לאירועים ולפתח בסתר מערכת תומכת בקבלת החלטות”.

מהן היכולות של המערכת?

תיתן: “במקרה של אירוע טרור באצטדיון, המערכת מזהה מי האדם שמבקש את הנתונים – אם זה איש צבא, משטרה או כבאות – מהן המשימות שלו, האם הוא צריך לפנות פצועים, אילו צירי תנועה צריך לפתוח, מהם עומסי התנועה, האם יש אוכלוסייה נוספת שצריך לפנות, כמה כבאיות צריך להזניק לאירוע, כמה אמבולנסים נדרשים ולאיזה בית חולים יש לפנות את הפצועים בהתאם למומחיות הצוות הרפואי”.

לדברי טוקר ותיתן, מ-2006 ועד היום הושקעו במערכת כ-100 מיליון שקל ומאות שעות אדם בפיתוח. “לפני ארבע שנים זיהינו שהפיתוח יכול להתאים להרבה עולמות תוכן, לא רק לעולם הצבאי, אלא גם לקבלת החלטות באירועי חירום של אסונות טבע. כך שאם, למשל, יש שריפה – המערכת תדע להמליץ איפה לבצע חסימות, אילו יישובים לפנות, כמה כבאיות להזניק ואיפה כדאי לתת לשריפות למות לבד”, מסביר תיתן.

4Cast עשויה להפוך בשנים הקרובות לאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של מלם תים. “מראש ידעתי שפניה של 4Cast לחו”ל.בזכותה הקבוצה פרצה בראשונה את גבולות ישראל”, מודה טוקר. אם התוכנית העסקית תתבצע כמתוכנן והחברה תצליח לחתום על שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות ענק בחו”ל ולהקדים את השוק על ידי מכירת המערכת לגופי צבא, ביטחון פנים ואנרגיה – ייתכן כי בעוד שנתיים לא ישללו במלם תים להנפיק את החברה בנאסד”ק.

אין כיום בשוק העולמי מוצר מתחרה?

טוקר: “גם אותנו זה הפתיע שאין. אפילו אנשי FEMA – הרשות הפדרלית לאירועי חירום בארה”ב – הסתכלו בהתפעלות איך סטארט-אפ קטן מפתח תקוה זכה במכרז שבו התמודדו גופי התכנון הגדולים בעולם – של גוגל, אמזון ואחרים. אין כיום מערכת בינה מלאכותית שנותנת המלצות ומשלבת בתוכה שכבה שלוקחת את כל המידע הקיים ובודקת אם הוא אמיתי”.

4Cast כבר החלה לבצע מספר פיילוטים בתשלום בשלושה שווקים שונים. השוק הראשון שבו היא מעוניינת לפעול הוא מכירת מערכות בינה מלאכותית עבור גופי ביטחון פנים, לניהול התגובה לאסונות טבע. לפני שבועיים סיימה החברה בהצלחה פיילוט במדינת מונטנה בארה”ב עבור FEMA. לחברה התברר שלרשות הפדרלית יש תקציב שנתי בסך 7.6 מיליארד דולר המיועד לעזור למדינות ארה”ב להיערך למקרי חירום של הפשרת שלגים ושריפות. אך הרשות לא ידעה מה עלה בגורל כספי הסיוע שנתנה.

“עד שהתקנו את המערכת הם עבדו עם אקסלים”, אומר תיתן. “FEMA ראו שהכספים עברו, אך המטרות מעולם לא הושגו. הוכחנו להם שהמערכת שלנו חוסכת כסף, כי היא מריצה מראש 3 מיליון אירועים בשנייה ויודעת להמליץ למקבלי ההחלטות מראש לאן כדאי להקצות את הכסף. כיום, בזכות המערכת, הם יודעים מה מצב המוכנות של כל אחד מצוותי החירום, ההצלה והבריאות לכל תרחיש, וכמה כסף עוד צריך להשקיע כדי לשפר את המוכנות”.

הפיילוט הוביל את החברה להיכנס לרשימת החברות שעמן FEMA עובדת. מטרתה כעת היא למכור את המערכת למדינות נוספות באזור. “עלות הרישיון הוא אלפי דולרים בשנה לכפר ומאות אלפי דולרים למדינה. זאת בנוסף לתשלום עבור התקנה בענן”, מסביר טוקר. “מכיוון שאין לנו דרך לבצע שיתוף פעולה עם גוף גדול, בשביל לשווק בארה”ב נצטרך להשקיע הרבה כסף בשיווק ומכירות וללכת ולשכנע ערים ומחוזות שישתמשו במענק הכולל של 2 מיליארד דולר מ-FEMA  עבור תוכנות מחשוב לרכישת רישיון למערכת”, מסביר טוקר.

צבא ואנרגיה ירוקה

שוק נוסף שבו מעוניינת החברה הוא השוק הצבאי. כיום היא כבר מספקת לצה”ל מערכות תומכות קבלת החלטות ובינה מלאכותית לניהול מערכות לחימה והתקפות. “מרבית מחזור ההכנסות שלנו הן מצה”ל”, אומר טוקר, שבהערת אגב מסביר שהסטארט-אפ של 4Cast כבר רווחי. במגזר הפעילות הזה מעדיפה החברה לחבור במכירה לחברות ענק. יחד עם חברה מובילה סיפקה 4Cast מערכת סימולציה לצבא באחת ממדינות אירופה, והיא נמצאת בהליכי משא ומתן עם צבאות אירופים אחרים.

“זכינו יחד עם חברת ענק אמריקאית במרכז של מיליון דולר לביצוע פיילוט לגוף המחקר של צבא ארה”ב”, אומר טוקר. “התמודדנו מול 48 חברות שיש להן יכולות פיתוח בינה מלאכותית. המטרה שלנו דרך שיתוף הפעולה עם ענקיות שפועלות כיום בתחום הוא להגיע לעוד צבאות” .

השוק השלישי שבו מעוניינת החברה, שאת גודלו מעריך טוקר ב-18 מיליארד דולר, הוא מכירת מערכות בינה מלאכותית לביצוע אופטימיזציה בפרויקטי אנרגיה ירוקה. כיום לחברה יש פיילוט עם חברת המים מקורות, שבו המערכת מנסה לבצע אופטימיזציה אנרגטית ולקבוע מתי להפעיל את המתקן כך שיצרוך פחות חשמל ויספק מים בזמינות גבוה. לפיילוט זה הגיעה 4Cast לאחר שביצעה פיילוט בחברת הגז והנפט Northwestern Energy. “היה לנו שווה לבצע פילוט ב-Northwestern Energy במשך שנתיים. כך הצלחנו להביא את הפלטפורמה לרמת גמישות גבוה, עם תשתית ש-80% ממנה כבר מוכנה”, מסביר טוקר.

מלם תים היא חברת אינטגרציה ושירותי טכנולוגיות מידע מהגדולות בישראל, והיא מעסיקה 3,532 עובדים. מגפת הקורונה הטיבה עם שווי החברה – מנייתה זינקה מתחילת השנה ב-10%, ושווייה בבורסה מסתכם ב-1.54 מיליארד שקל.

בתשעת החודשים הראשונים של השנה הניבה פעילות החברה הכנסות בסך 1.56 מיליארד שקל – 4% פחות מהתקופה המקבילה ב-2019. כמו כן, הרווח התפעולי היה 85 מיליון שקל, 30% פחות מאשתקד. הרווח הנקי של החברה היה 52 מיליון שקל – 57% פחות מתשעת החודשים הראשונים של 2019.

תוצאות החברה נפגעו בשל הפסקת איחוד התוצאות עם חברת אלטל. ההון העצמי של החברה עלה ב-10% והסתכם ב-597 מיליון שקל. מנגד, החוב הפיננסי ירד ב-25% – ל-138 מיליון שקל.

 

פורסם ע”י “The marker” ב- 29.12.2020

חזרה לכל החדשות
איך אנחנו יכולים לעזור לך?
בכל שאלה, בקשה ועניין, אנו פה עבורכם. מלאו את פרטיכם ונשמח לשוב אליכם בהקדם